Dakisolatie in korte tijd een kwart duurder door pur-tekort

Materiaal dat wordt gebruikt voor het isoleren van daken wordt in korte tijd een kwart duurder. Dat komt doordat er op de wereldmarkt een groot tekort is aan de grondstof polyerethaan (pur), zo schrijft de Vlaamse krant De Tijd.

Het afgelopen jaar zijn de prijzen voor deze grondstof met 70% gestegen. Pur wordt niet alleen gebruikt voor de isolatieplaten en -schuimen van daken, spouwmuren en vloeren. De gondstof is ook verwerkt in tal van andere producten, zoals zwembroeken, matrassen en coatings en verven, waaronder autolakken.

Producenten proberen deze prijsstijgingen zoveel mogelijk door te berekenen aan klanten, schrijft de krant. Omdat de prijzen zo snel zijn gestegen, lukt dat lang niet altijd. Veel bouwbedrijven moeten werk bijvoorbeeld uitvoeren tegen eerder afgesproken prijzen.

Pijn voor de bouw

De isolatie van een dak van 200 m2 kan zo € 750 meer kosten, berekende branchevereniging Vlaamse Confederatie Bouw. In een sector met dunne marges doet dat snel pijn.

Ook de producenten van isolatiemateriaal hebben het moeilijk. Grote uitbreidingsprojecten van Basf en Dow Chemical zullen met 18 maanden vertraging in gebruik worden genomen, schrijft De Tijd.

Soudal, de grootste leverancier van isolatieschuim in België, heeft sinds september te maken met prijsstijgingen van 20% tot 50%, hierdoor is de kostprijs van de producten met 25% omhoog gegaan.

Ketenprobleem

Het tekort aan pur lijkt een ketenprobleem. Een cruciale fabrikant van een van de basisingrediënten van pur, het Duitse chemieconcern Covestro, kon afnemers eind vorig jaar tijdelijk minder leveren. Dat kwam, doordat Covestro zelf met toeleveringsproblemen kampte.

De markt voor ingrediënten voor pur stond al onder druk door bedrijfsongelukken bij chemiebedrijven Basf en Wanhau Chemical.


Nieuws item door: www.fd.nl

Meer informatie

Bouwproject starten? Wij bepalen graag samen met u de koers.

Contact opnemen